Santa Rosa - Reisverslag uit Rosario, Argentinië van Arita Zelfden - WaarBenJij.nu Santa Rosa - Reisverslag uit Rosario, Argentinië van Arita Zelfden - WaarBenJij.nu

Santa Rosa

Door: Arita

Blijf op de hoogte en volg Arita

02 September 2009 | Argentinië, Rosario

hola

Nou deze week heb ik niet veel bijzonders gedaan. Ben Zaterdag even wezen winkelen met Petra (een NL meisje dat ook in Rosario woont), want we hadden die avond een verjaardag van een meisje uit haar klas. Het was in de zelfde bar als haar zusje der verjaardag had. Het was erg gezellig, lekker pizza gegeten en daarna met de groep naar M (je zegt emme). Hoewel het wel moeilijk was om een taxi te krijgen. Iedereen rende naar elke taxi die er aankwam, maar we zijn er gekomen. Bij M moet je 18 jaar zijn om binnenkomen. Hoewel als je er een beetje goed uitziet en korte rokje aantrek dan kom je als 14/15 jarige ook wel binnen. Het was erg gezellig er waren ook mensen uit mijn klas en om half 5 ben ik weer naar huis gegaan.

Zondag lekker niks gedaan, want het was super warm iets van 35 graden. En toen ik na de assado lekker buiten wou gaan liggen in de zon. Het was toen 4 uur ofzo. Was de zon niet meer op het terras. En toen kreeg ik maandag te horen dat het zondag de warmste dag in augustus in 100 jaar was geweest.
Maandag was ook Santa Rosa dat is een storm die altijd op de zelfde dag komt, 31 augustus. Hij kan uit lopen tot 2 september en anders komt hij 2 a 3 weken later. Wel makkelijk het regent hier niet vaak, maar als er een storm komt is het altijd rond dezelfde tijd.
Dat is wel iets waar ik aan moet wennen, dat het weer hier heel erg kan omslaan. De ene dag is het bloedheet en benauwd en dat dag erna weer 15 graden en wind.

Nou gisteren mijn eerste Spaanse les gehad. Dat is vooral praten en werkwoorden, die zijn wel moeilijk. Bijna allemaal onregelmatig. Maar ik merk wel dat ik vooruit ga, niet snel maar het is iets. Ik versta al best veel en ik kan al wat terug zeggen en ook beginnen een paar woorden al standaard erin te zitten. Gisteren was ik met me ouders aan het skypen en dan merk ik wel al dat ik vaak que zeg als ik iets niet hoor. Maar op dit moment praat ik in drie talen, namelijk Spaans, Engels en Nederlands. Soms is het heel fijn om niet alles te verstaan wat ze zeggen. Als ik bijvoorbeeld op straat loop wordt er van alles tegen me gezegd en dat versta ik dan niet. Ook in de discotheek wordt vaak me hand vast gepakt en dan krijg ik hele verhalen te horen. Mijn vrienden vinden het heel grappig als ik dat dan Maandag op school vertel.

Daar ben ik wel blij mee, ik heb een vriendin in de klas Daiana (dai) die mij helpt met me huiswerk en praten met iedereen. Gisteren hadden we een test van wiskunde en ze was er van overtuigt dat me dat wel ging lukken, want wiskunde is toch in elke taal hetzelfde? Maar ik was vergeten dat de vragen in hett Spaans waren, dus weet niet precies hoe ik het gedaan heb.

Vandaag heb ik geen school, want er is een vrouw die op school werkt overleden. Ze was geen lerares ofzo, maar dan is de school gesloten uit respect. Best makkelijk. Dus vandaag een lekker rustig dagje. Ik probeer weer foto’s op te loaden, maar de wifi valt steeds weg. Strakjes empanadas eten en vanavond ga ik waarschijnlijk naar de bios. Dat is niet zoals de pathe, maar het is in een enorm winkelcentrum waar ze van alles hebben. Schaatsbaan, speelhal, enorme supermarkten en natuurlijk heel veel winkels. Het is echt zo’n plek waar je heel de dag kan zijn.

Toch moet ik best wel wennen aan sommige dingen. Zoals ik al een keer had verteld hockey ik Maandag op een veld buiten de stad. Dan rij je eerst door een normale wijk en plotseling kom je dan in een heel arm gedeelte. Er zijn dan veldjes die vol liggen met afval, daar tussen lopen dan paarden, koeien en honden. Alle maar erg mager en onverzorgt. Heel zielig. Ook zie je mensen die honden slaan en schoppen. Veel van die mensen gebruiken de paarden voor de wagens en dat ziet er ook gewoon te zielig uit. Maar de huizen waar die mensen in wonen zien er ook uit alsof ze op instorten staan. Dan merk je weer die verschillen met Nederland, wij hebben dat helemaal niet.

Nou Zaterdag is de dag van de grote wedstrijd. Argentinië tegen Brazilië. We kunnen er helaas niet naar toe, want de kaartjes zijn voor de mensen hier heel duur en ook worden de meeste verkocht in Buenos Aires. Dus we kijken de wedstrijd thuis of misschien bij het monument. Maar dat zien we nog wel.

Nou ik ga weer verder met het uploaden van de foto’s en zo ga ik lekker eten.

Beso Ar ita

Ps. Bedankt voor de leuke berichtjes en de kaartjes die jullie sturen.

ondertussen is het me gelukt al een paar foto´s online te zetten. Dit is de link: http://www.facebook.com/album.php?aid=5913&id=100000015862817&l=456ff0028c

• 03 September 2009 - 10:44

Mama:

Hier is de Santa Rosa ook aangekomen, alleen een graadje of 10 kouder. Dus ga ik maar ff siesta houden.
    Tot skype!
    xxxxx

• 03 September 2009 - 16:37

Oma Wil:

Wat leuk zeg dat je met je vader en moeder heb kunnen praten. Benji reageerde op je stem. Morgenavond is Jet geloof ik aan de beurt.
    Ik mail je nog wel op je eigen mailadres.
    Gr. Oma Wil

• 03 September 2009 - 19:11

Hennie En Ria:

leuke foto,s ziet er allemaal lekker uit al die taarten.je bent al aardig op de hoogte van het voetballen.ik ga het weekend appeltaart bakken jammer dat je niet een stukje kan komen proeven.kan het ook niet opsturen naar je.volgend jaar dan maar.heel veel groetjes van ons

• 03 September 2009 - 22:03

Milou:

schatterd van me,

het is zo raar in de bus naar je hbo opleiding en ja het gaat zoals het gaat ben laatste tijd niet echt uit geweest nog maar dan zitten pris en ik samen, met zn tweetjes en willen we meer partyanimals dat zijn die momenten dat ik jou het meeste mis, of dat we langs je huis rijden en denk wat zou ik toch graag langs Arita willen om te kletsen en los te gaan met dr! Je hebt het gelukkig heel erg naar je zin en mocht ik werk hebben en goed verdienen wil ik echt een keer langskomen, maar ik weet niet of dat erin zit... wel weet ik dat ik je wel echt mis hoor meid.
    Ik zal dr staan als jij weer op Nederlandse grond staat! Kus

• 05 September 2009 - 07:48

Hanny:

Heb net je foto's bekeken erg leuk om te zien wat je allemaal ziet en doet. En wat een taarten het water loopt in mijn mond. Neem de recepten mee kunnen we ze hier ook een keer proberen haha.Die kilo's ga ik steeds beter snappen.Tot schrijfs Gr. uit Zwijndrecht

• 07 September 2009 - 08:44

Sonja:

Hey Arita,

ook ik volg trouw je verhalen en heb net je foto's bekeken, hartstikke leuk! Die Taarten ;-) !!! Nou ik zag nog geen 14 kilo bij jou erbij hoor hihi maar met al dat lekkers is de verleiding idd heel erg groot. Btw hoe is het met de mannen daar, zijn die Argentijnen(=spanjaarden) echt zo mooi/lekker?

groetjes Sonja

• 07 September 2009 - 10:37

Sylvia:

Hoi Arita,

Vond je het fijn je moeders stem weer te horen. Ja je zult nog wel meer met heel veel contrasten geconfronteerd worden je zit ernu met je neus boven op natuurlijk. Wij zien altijd alleen maar de mooie kanten van een lad omdat we er alleen voor tijdelijk of op vakantie zijn nu leef je er midden in. Snap dat dat lastig is.

Sander heeft zijn scooter gekregen en is met 2 fouten geslaagd dus hij mag nu brommen,vindt het helemaal geweldig.

Robin is in 1 keer geslaagd voor z,n rijbewijs. En mag nu gaan oeffenen hoe het is rijden zonder iemand naast zich.

Eline heeft de eerste weken in groep 8 achter de rug en heeft volgende week al een voorlichtings avond over het voorgezet onderwijs.

Het is deze week weer erg lekker weer hier een beetje nazomer ronde de 22/24 graden.

Heb je onze kaarten al ontvangen er volgt ook nog een pakje voor je

Nou we wensen je weer het beste en tot snel,
    De van Beekjes

• 07 September 2009 - 20:36

Suus:

He meis het is een tijdje geleden he. Maar ik heb gewacht op de foto's. Wat maak je veel mee en met foto's leeft het veel meer voor het thuisfront. Ik heb ook een stukje van de wedstrijd gezien wat een toppertjes he!!! Oh nee jij was voor de andere hahahahaha. Geen feest in huis???? Je ziet er goed uit!! Maar let op met de taarten. Voor Karin is het anders die moet zelf voor haar eten zorgen dusssssssssssssss wat denk je?? Alleen maar sla ze lust niet zo veel. Leuk dat jullie ook kontakt hebben. Was het maar waar een rondreis bij jou in de buurt. Daar heeft ze wel zin in om jou te ontmoeten. Twee kanjers zo ver van huis. Morgen vertrekt Karin krijgen we een tijdsverschil van 9 uur dat is wel jammer. Maar daar vinden we ook wel wat op. Ik zit nu bij mijn ouders ook de hartelijke groetjes van hun. Ze snappen er niets van 2 meiden zo ver van huis. Maar dat heb je met wereldverkenners. Geniet lekker door met alles en gaan elkaar weer spreken. Dikke zoen en knuffel van Suus xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 10 September 2009 - 10:50

Suus:

Hallo!!! Ik zit op mijn werk en dacht ga even Karin en Arita een berichtje sturen Dus bij deze de groetjes uit Delft. Een hele fijne dag!!!

• 10 September 2009 - 20:05

Anne:

Heey girll,
    Weer een leuk verslagje hoor! Het is wel raar nu ik weer naar school moet zonder jou hoor.. dat is zo lang geleden! Haha.. ik ga je strakkies eventjes mailen! Dikke kuss.

• 15 September 2009 - 08:22

Ilona:

hey arita!
    leuke kaart heb je gestuurd zo hebben wij ook een beetje het idee wat we missen...;).enne dat snoepreisje naar jou van liedorp gaat nog steeds niet lukken hoor zelfs niet als kerstpakket haha!

• 17 September 2009 - 18:52

Rianne:

hoi arita
    het is even geleden dat ik je een berichtje stuurde
    maar wij zijn je niet vergeten
    ik heb eindelijk je foto's gevonden ze zijn leuk en wat zien die taarten er lekker uit
    ik hoorde dat je volgende week naar brazilie gaat maak maar veel foto's kunnen wij weer kwijlend achter de computer zitten
    in ons kikkerlandje
    nou veel liefs van ons 4tjes xxxx

• 18 September 2009 - 13:52

Suus:

Hoi Arita gelukkig alles weer een beetje in rustiger vaarwater. Hoorde van je mams dat je dit weekend op stap gaat met de familie. Gezellig. Simone leest altijd je verhalen maar ze schrijft nooit iets terug jammer he. Maar bij deze de groetjes van alle Ruiten meisjes in Heerjansdam. Linda is geslaagd voor haar SPW opleiding. Ze is helemaal blij. Nou ik heb je verders niet zo veel te vertellen ik wacht op je volgende verhaal want jij maakt super veel mee. Heel veel plezier weer de komende tijd. Dikke kus van Suus